środa, 7 stycznia 2015

Jaglane brownie z surowym kakao i orzechami





Czasami trzeba zaszaleć i zjeść coś pysznego...! A żeby nie było zbyt niezdrowo i kalorycznie, no bo w końcu zaczął się Nowy Rok i trzeba trzymać się postanowień, proponujemy pyszną, zdrową alternatywę: ciasto bez mąki, jajek i cukru... zwane także brownie :) Jest bardzo proste i baaardzo smaczne, ciężkie, wilgotne w środku. Nawet Ci z Was, którzy nie przepadają za słodyczami, będą mile zaskoczeni, ponieważ nie jest specjalnie słodkie, za to mocno kakaowe.


Potrzebne będą:


— 1½ szklanki kaszy jaglanej;
— dwa dojrzałe banany, które zastąpią jajka i nadadzą ciastu pożądanej konsystencji. 


— ½ szklanki wiórków kokosowych — warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ producenci bardzo często konserwują je siarką — wybierajmy mądrze;
— garść ziaren surowego kakao, które należy nieco rozdrobnić nożem,

— ½ szklanki niesiarkowanych rodzynek;

— ½ szklanki ulubionych orzechów, które można zmielić w młynku do kawy lub drobno posiekać — dobrze spisuje się mieszanka orzechów włoskich, laskowych i pekan;

— 50 g czekolady — polecamy Wam surową czekoladę Cocoa, tym razem wybraliśmy tą z dodatkiem wiśni i acai;
— 4 łyżki sproszkowanego surowego kakao lub startego karobu, który doda naszemu brownie pięknego aromatu i nieco je osłodzi;

— 3 kopiate łyżki cukru kokosowego lub miodu (dla tych, którzy kochają, kiedy jest słodziutko :));

— ½ szklanki śmietanki orkiszowej lub kokosowej.

Składników jest sporo, ale nie zniechęcajcie się, bo wykonanie jest bardzo proste:

1. Zaczynamy od kaszy jaglanej, którą najpierw dokładnie płuczemy, następnie przekładamy do  garnka z grubszym dnem i prażymy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Kiedy zaczniemy wyczuwać delikatny aromat, zalewamy ok. 3 szklankami wrzącej wody. Dzięki temu kasza będzie delikatna w smaku. 
2. Surowe ziarna kakaowca kruszymy na mniejsze kawałki.


2. W rondelku rozpuszczamy naszą surową czekoladę, dodajemy śmietankę roślinną, pokruszone ziarna kakao, cukier kokosowy, wsypujemy sproszkowane kakao lub karob i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc gęstą masę.




3. Masę wlewamy do naczynia z kaszą jaglaną, dodajemy zblendowane banany i wszystko dokładnie mieszamy. Ponieważ każdy z nas ma różne preferencje, radzimy skosztować, czy aby nasze brownie jest wystarczająco słodkie. Dodajemy pozostałe orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy naszą jaglaną masę. Kiedy dokładnie ją wyrównamy,  posypujemy wiórkami kokosowymi, kakaem, można ułożyć orzechy.

6. Brownie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!

8 komentarzy: