czwartek, 2 lipca 2015

Sycący koktajl buraczany z orzechami laskowymi







Yeah! Lato na całego! A jak żar leje się z nieba, to człowiek się rozleniwia... Nie chce się człowiekowi stać w kuchni i kucharzyć... Wolałby szybko rozliczyć się ze śniadaniem i zadowolić się czymś, co mu nie zajmie zbyt wiele czasu, nie obciąży za bardzo brzusia, a przy tym doda energii i wspomoże organizm. Jak zwykle wychodzimy Wam na przeciw! Przedstawiamy prosty, ale bardzo smaczny i — przede wszystkim — zdrowy koktajl owocowy. Ale tym razem — zamiast tradycyjnego mleka roślinnego — w roli głównej pyszny sok wyciskany z naszych ekologicznych buraków! 
Dlaczego akurat burak...? Bo to warzywko bardzo uniwersalne, które smakują zarówno na słodko, jak i na słono, a przy tym pełne witamin i minerałów. Nasz burak poczciwy o szarym, długim ogonie, choć niepozorny, to zawiera m.in witaminy A, C i z grupy B, dużo kwasu foliowego, a także minerały: żelazo, potas, mangan, kobalt. 
Pozytywny wpływ jedzenia buraków na nasz organizm zawdzięczamy przede wszystkim dużej zawartości antyocyjanów. Walorem jest także ich zasadotwórczy charakter. Właśnie dlatego buraki są polecane osobom jadającym dużo mięsa, słodyczy, pieczywa (mają one charakter kwasotwórczy), aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwasowozasadowej, która jest warunkiem zdrowia. Buraki są także zalecane osobom powracającym do zdrowia po przebytych chorobach, borykających się z anemią,ponieważ szybko podnosi obraz krwi oraz sportowcom.Jeśli macie ochotę bliżej poznać to niepozorne warzywko, zapraszamy na naszego bloga do posta poświęconego właśnie burakowi.

Składniki na pyszny koktajl buraczany: 
 duża szklanka tłoczonego soku z ekologicznych buraków;
 dwa banany;
 duża, dojrzała nektaryna;
 duża, dojrzała brzoskwinia;
— garść orzechów laskowych;
 dwie płaskie łyżki nasion chia;
 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego;
— pół szklanki poppingu z amarantusa;
— pół szklanki wody;
— średnie jabłko.

Przygotowanie...? Jak zwykle bardzo proste! Wszystkie większe składniki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, zalewamy sokiem, dodajemy wodę... i przekręcamy pokrętło, chwilę blendujemy. Następnie rozlewamy do szklanek i już możemy raczyć się wspaniałym koktajlem! Idealny na letnie upały także jako drugie śniadanie w pracy :)


19 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo taki koktajl to rozumiem. Zdrowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki koktajl buraczamy z pewnością będzie smaczny w upalne dni jak i te zimne. A przede wszystkim to bomba witamin dla organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spodziewałam się takiego połączenia. Koniecznie musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Niedawno smakowałam, przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koktajl super. Choć jakoś nie moglam się przekonać do buraków

    OdpowiedzUsuń
  7. No więc tak to wygląda. Całkiem dobrze napisane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie to wygląda ! Ekologicznie to pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie dwóch jakże zdrowych składników.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wasz też wyszedł taki słodki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis :)Preferuję naturalne sposoby wspomagania organizmu, duże zalety widzę w stosowaniu czarnego czosnku- można go kupić online w sklepie z czarnym czosnkiem. To dużo lepsze niż faszerowanie się suplementami w formie tabletek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na koktajl z buraka. Do tej pory piłam tylko sok, ale ten przepis również wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki koktajl to prawdziwa bomba witaminowa.
    https://niupak.eu/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wprowadzenie do tego przepisu na sycący koktajl buraczany z orzechami zrobiło mi apetyt! Bardzo lubię, gdy blogi kulinarno-ekologiczne proponują zdrowe przepisy, które jednocześnie są pyszne i łatwe do przygotowania. Ten koktajl wydaje się być idealnym pomysłem na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Chętnie wypróbuję ten przepis i podzielę się swoimi wrażeniami!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że mamy świeże produkty a można wyczarować coś tak wspaniałego i zdrowego.

    OdpowiedzUsuń